Tips

Hieronder staan enkele mogelijke oorzaken waarom katten kunnen gaan plassen in huis en een aantal tips om er wat aan te doen. Niet dat in huis plassen vaak een probleem is bij Ragdolls, maar de tips kunnen voor alle soorten katten van pas komen. (bron:dierenbescherming)

ragdoll tips

De volgende redenen kunnen voor een kat aanleiding zijn om te gaan plassen op ongewenste plaatsen in huis:

 • Er heeft een grote verandering plaats gevonden in de gezinssamenstelling, waardoor uw kat zich onzeker voelt. Deze verandering kan b.v. een hond zijn, maar ook een scheiding, of een kind dat uit huis is gegaan, of een nieuwe partner.
 • U heeft er pas een kat bijgenomen en de oude kat voelt zich bedreigd.
 • U heeft pas uw huis veranderd: de (nieuwe) bank verplaatst, de oude vertrouwde stoelen zijn verdwenen, een drastische verbouwing, of zelfs een nieuwe woning. Daar moet uw kat aan wennen!
 • U maakt veel ruzie en de kat wordt daar nerveus van, of de kat voelt de eventuele spanningen die er in “huis hangen” aan.
 • U laat als u weg gaat de deur, het raam of het kattenluikje open en zodra u de hielen heeft gelicht, komt de kat van de buren langs om uw kat te even intimideren.
 • De kattenbak wordt niet vaak genoeg verschoond; soms wil de kat na één keer gebruik niet meer op de bak. Een eventuele optie is een extra bak erbij.
 • Uw kat heeft een “negatieve bakervaring”: tijdens het gebruik is er vlakbij iets omgevallen, of een luide knal van buiten. Deze enge ervaring wordt dan aan het bezoeken van de bak gekoppeld.
 • U heeft meerdere katten en slechts één bak, deze wordt niet graag gedeeld of één van de katten laat door het geplas in huis weten dat hij/zij de baas is in huis
 • U heeft een open kattenbak, en uw kat wil graag privé zitten, of juist andersom!
 • U maakt alles lekker schoon er fris met ammoniak of bleekwater. Laten katten dát nou net lekkere luchtjes vinden om overheen te plassen.
 • U heeft vaak een huis vol visite. De kat krijgt te weinig aandacht en gaat dus op eigen wijze aandacht trekken.
 • U heeft een heerlijk zacht donzen dekbed waar uw kat wel eens op mag liggen. Daar wil zelfs de meest zindelijke kat nog wel even op gaan plassen. Hetzelfde geldt voor die leuke kussentjes van het bankstel……
 • U laat vaak de schoenen en die van de kinderen in huis slingeren. Daar zitten toch van die lekkere luchtjes aan! Daar moet wel even overheen gesproeid worden.

Dit is slechts een korte opsomming van redenen, en bij lange na niet volledig.

Als u de reden van plassen van uw kat wilt weten, dan zult u het dier goed moeten bestuderen en misschien een poosje nauwkeurig de tijden en omstandigheden waarop uw kat plast noteren. Naar gelang de reden die u ontdekt, kunt u wel of geen veranderingen aanbrengen in uw levensstijl, woning of dierenbestand: misschien is het zelfs beter als er een kat een andere plek/eigenaar krijgt.

Vaak is echter de oorzaak van het plassen niet meer te achterhalen. Een kat kan binnen twee dagen een gewoonte maken van het plassen in huis.

Buiten het aan brengen van eventuele veranderingen in huis kunt u een aantal middeltjes proberen. Soms hebben die een daverend succes, en andere keren reageert de kat niet.

 

U kunt het volgende proberen:

 

 • U maakt de sproeiplekken als volgt schoon: eerst met een warme oplossing van 10% biologisch (enzymatisch) wasmiddel, b.v. Biotex, voor het verwijderen van de eiwitachtige componenten. Daarna afnemen met koud water en drogen. Vervolgens met een plantenspuit met ’n oplossing van water en spiritus de bewuste plek besproeien.Eventueel inwrijven met een doek voor het verwijderen van de vetachtige (geur) componenten. Azijn kan soms ook helpen. Goed drogen voordat de kat er weer bij mag. Eventueel kunt u ook Biosan van Alpheios proberen; dit middel wordt voor het schoonmaken van urinoirs gebruikt (verkoop op internet te vinden).Nog even naspuiten met “Alle nare geurtjes weg” van HG, o.a. bij de drogist verkrijgbaar.
 • U maakt de sproeiplek onaangenaam/ongeschikt. Een (baby)kamer kunt u b.v. voor enkele maanden afsluiten.
 • U veranderd de plek waar de kattenbak staat (liefst een rustige plek). De etensbak mag nooit naast de katten bak staan, aangezien katten in de vrije natuur nooit eten op plaatsen waar geplast of gepoept wordt. Andersom kunt u wél proberen om een etensbak op de sproeiplek te zetten: dit heb ik zelf uit geprobeerd, het duurt even maar het werkt! Vervolgens schuift u de etensbak door de kamer, zodat de hele kamer als eetplek wordt gezien.
 • Probeer eens andere kattenbakvulling: b.v. krantensnippers, tuinaarde, turfmolm, kleine of juist iets grotere steentjes en u verschoont de bak na elk bezoek van de kat.
 • U verandert het aantal kattenbakken. Het ideale aantal bakken is het aantal katten + 1. Soms helpt het om twee bakken naast elkaar te zetten, aangezien sommige katten in de éne bak plassen, en in de andere willen poepen!
 • Probeer eens wat valeriaandruppels in de kattenbak: de meeste katten zijn er gek van!
 • Stop eens met het gebruik van wasverzachter. Aangezien katten dat een lekker luchtje vinden om op te plassen, houdt de kat ermee op als u stopt met het gebruik van de wasverzachter.
 • U kunt een speciale spray gebruiken om de sproeiplekken te behandelen. Deze spray bevat 5 componenten die ook voor komen in de mondhoeken van de kat. Katten sproeien niet op plaatsen waar deze geruststellende gezichtsferomonen zijn afgegeven. Deze Feliway spray of verdamper kunt u bij de dierenarts kopen. Sire Catitude waar Traceline in zit zou ook het plassen verhinderen en is vrij op de markt verkrijgbaar.
 • Misschien heeft u een adres waar uw kat een weekje kan logeren? Maar ondertussen uw huis van beneden tot boven schoon (niet met bleekwater!), en hoop dat de kat z’n gewoonte doorbroken is tijdens de week op een ander adres. Deze methode lukt soms bij katten die ooit om een speciale reden zijn gaan sproeien, en daarna uit gewoonte door zijn gegaan.
 • U kunt ook proberen de plaatsen waar de kat plast onaantrekkelijk te maken met aluminiumfolie.
 • Soms helpt het om de kat s’nachts en tijdens uw afwezigheid op te sluiten in een eigen kamertje met eten en drinken, haar\zijn eigen speeltjes, en een lekker slaapplekje. Het moet wel leuk zijn voord de kat zodat deze geen hekel krijgt aan de plek.
 • Als deze middelen niet helpen is medicinale behandeling met psychofarmaca of hormonen soms een optie. Deze medicijnen worden tijdelijk gebruikt totdat de vicieuze cirkel van het gewoonte plassen is doorbroken.
 • Tot slot: wanneer u vind dat de toestand niet houdbaar is, blijft er maar één goede oplossing over: er zal een ander tehuis gezocht moeten worden voor de kat. Dat wil zeggen: u moet op zoek gaan naar mensen die alle aandacht kunnen geven aan deze kat. In ieder geval zonder ander huisdieren en zonder kleine kinderen. Het kan wat moeite kosten voor u zo’n tehuis gevonden heeft. Wanneer u dit “ideale”adres gevonden heeft, kunt u ervan uitgaan dat in 9 van de 10 keer de onzindelijkheids problemen zich niet meer zullen herhalen.